Hvor gør det ondt? » Slidgigt

Hovedpine
Svimmelhed
Skuldersmerter
Rygsmerter
Smerter i armen/tennisalbue/musearm
Hoftesmerter
Knæproblemer
Fod og ankelsmerter
Nakkesmerter/Piskesmældsskade
Brystsmerter
Smerter mellem skulderbladene
Discusprolabs
Lændesmerter
Iskias
Bækkensmerter
Sportsskader
Slidgigt
Graviditet
Børn og Spædbørn
Slidgigt er en ledsygdom og samtidig en uundgåelig del af livet. Stort set alle over 50 år vil have tegn på slidgigt i ryg og nakke samt andre vægtbærende led. Hvordan symptomerne viser sig, kan være meget forskelligt fra person til person. Hvor meget vores dagligdag bliver påvirket af slidgigt, er ligeledes ikke til at forudsige.

Slidgigt starter med, at ledbrusken bliver tyndere og ujævn for til sidst at forsvinde helt. Ledkapselen fortykkes, og der dannes mere ledvæske, hvorved leddet forstørres.

I de tidlige faser af slidgigt behøver man slet ikke have symptomer. Nogle har lette smerter, knasen i leddet og forbigående stivhed. Efterhånden som slidforandringerne tiltager, vil symptomerne ofte også tiltage. Symptomerne er oftest værst, når du skal i gang, for så at blive bedre, når man først er kommet i bevægelse. Senere tiltager smerterne så igen, når leddet og musklerne omkring leddet er blevet belastet (triade smerter).

Arvelige faktorer spiller en væsentlig årsag i udviklingen af slidgigt. Dårligt eller blot ikke optimalt fungerende led kan føre til slidgigt, uanset om det skyldes overvægt, tidligere brud i eller omkring leddet,beskadigelse af ledbånd eller muskler som følge af forstuvninger

eller overbelastning som følge af ensidige bevægelser. Dårligt fungerende led som følge af ledlåsninger og dertil medfølgende overbevægelige (hypermobile) og for lidt bevægelige (hypomobile) led kan også resultere i slidgigt i leddene.

Ved at optimere leddenes bevægelighed er det muligt at forebygge slidgigt ved kiropraktorbehandling. Det slid, som allerede er sket, kan ikke fjernes. De smerter og spændinger, som slidgigten medfører, lindres ved kiropraktorbehandling, men hvor meget lindring, man kan opnå, afhænger naturligvis af, hvor meget leddet er blevet beskadiget.

Traditionelt bruges forskellige smertestillende mediciner mod gigtsmerter. Kiropraktik er ikke nødvendigvis en erstatning herfor, men skal ses som en komplementerende og væsentligt mere skånsom behandling.
Er slidgigten først meget fremskreden, og smerterne er vedvarende og invaliderende, kan operation ofte være løsningen.


Kiropraktoren Hjerting v. Mette Amstrup
Havborgvej 8, Hjerting, 6710 Esbjerg V
Tlf. 31 31 68 78 | Telefontid man. - fre. 08.00 - 15.00