» Hovedpine

Hovedpine
Svimmelhed
Skuldersmerter
Rygsmerter
Smerter i armen/tennisalbue/musearm
Hoftesmerter
Knæproblemer
Fod og ankelsmerter
Nakkesmerter/Piskesmældsskade
Brystsmerter
Smerter mellem skulderbladene
Discusprolabs
Lændesmerter
Iskias
Bækkensmerter
Sportsskader
Slidgigt
Graviditet
Børn og Spædbørn
Hovedpine har mange sammensatte årsager. Tre pct. af befolkningen har dagligt hovedpine, og ti pct. har hovedpine mindst en gang om ugen. En pct. af befolkningen har hovedpine, som skyldes langvarigt overforbrug af smertestillende medicin.
Der findes mange forskellige former for hovedpine. De tre hovedpinetyper, som responderer godt på kiropraktisk behandling, er spændingshovedpine, nakkehovedpine og migræne.

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine, også kaldet stresshovedpine eller tensions-hovedpine, er kendetegnet ved, at smerterne sidder i begge sider af hovedet. Spændingshovedpine begynder ofte som muskelspændinger i nakke og skuldre, som spreder sig til baghovedet og frem mod panden. Det beskrives ofte som et stramt bånd, der presser på hovedet. Spændingshovedpine opstår ofte uden nogle forvarsler.

Nakkehovedpine

• Nakkehovedpine kaldes også cervikogen hovedpine. Nakkehovedpine skyldes låsninger i nakkens led og spændt muskulatur øverst i nakken. Der er samtidig nakkesmerter, og hovedpinen forværres eller påvirkes, når nakken bevæges.

Migræne

Migræne deles op i to typer – med eller uden aura. Ved migræne med aura er der klassiske forvarsler til, at migrænen vil opstå. Forvarslerne er karakteristiske synsforstyrrelser som flimren, prikker eller lysglimt for øjnene. Symptomer som forbigående, lette lammelser af ansigt, arme eller ben kan forekomme. Smerten er pulserende og som regel i den ene side af hovedet. Smerten er meget intens og forværres ved anstrengelse eller aktivitet. Der opleves kvalme og overfølsomhed for lys og lyd. Hovedpinen kan vare fra et par timer til et par dage. Migræne uden aura har ikke de klassiske forvarsler, og hovedpinen er som regel mindre intens.

Ved migræneanfaldet ved man, at blodårer i hjernen trækker sig sammen. Heldigvis findes der i dag effektive migrænepræparater, som kan stoppe eller udsætte et migræneanfald.
Det er kendt, at der findes mange migræneudløsende faktorer lige fra fødevareintolerance, intense dufte, støj, lys, fejlfunktioner i nakke og skuldre samt triggerpunkter i nakke- og kæbemuskulatur.

Hovedpine generelt

Hovedpine skyldes sjældent en underliggende alvorlig sygdom, men pludselig, kraftig og vedvarende hovedpine skal altid tages alvorligt – særligt hos børn og personer, som ikke normalt har hovedpine. Her anbefaler vi, at du kontakter din læge. I disse tilfælde bør sjældne årsager som infektion, forgiftning, bihuleproblemer, for højt blodtryk, hjerneblødning samt hjernesvulst udelukkes. Er din kiropraktor i tvivl, vil du blive henvist til læge.

Hovedpine ledsages ofte af symptomer som utilpashed, kvalme, træthed, susen for ørene, svimmelhed og koncentrationsbesvær. Tilbagevendende hovedpine vil i det lange løb gå ud over humør og livskvalitet.

I de tilfælde, hvor hovedpinen skyldes fejlfunktioner i nakkens og skuldrenes muskler og led, er det muligt at opnå god effekt af kiropraktorbehandling. Kiropraktoren ser hovedpinepatienten i en holistisk sammenhæng, og ofte er det nyttigt med den tværfaglige indsats. Vi har god erfaring med at kombinere akupunktur og kiropraktik ved kronisk hovedpine.
Hos patienter med kronisk hovedpine kan regelmæssig kiropraktorbehandling være et godt og tryggere behandlingsalternativ sammenlignet med langvarigt forbrug af smertestillende medicin.

Kiropraktoren vil ofte supplere behandlingen af hovedpinepatienter med rådgivning og vejledning om at leve sundt og forsøge at undgå stress i hverdagen.


Kiropraktoren Hjerting v. Mette Amstrup
Havborgvej 8, Hjerting, 6710 Esbjerg V
Tlf. 31 31 68 78 | Telefontid man. - fre. 08.00 - 15.00