» Brystsmerter

Hovedpine
Svimmelhed
Skuldersmerter
Rygsmerter
Smerter i armen/tennisalbue/musearm
Hoftesmerter
Knæproblemer
Fod og ankelsmerter
Nakkesmerter/Piskesmældsskade
Brystsmerter
Smerter mellem skulderbladene
Discusprolabs
Lændesmerter
Iskias
Bækkensmerter
Sportsskader
Slidgigt
Graviditet
Børn og Spædbørn
Brystryggen er den del af rygsøjlen som strækker sig fra øverste del af lænden og op til nakken. Der er i alt 12 brysthvirvler hvorfra der på hver side udgår et par ribben som strækker sig frem til- og hæfter sig på, brystbenet og derved danner brystkassen.

Smerter fra denne del af rygsøjlen er hyppige og graden af symptomer kan variere fra en mild stramhedsfølelse, anspændthed og/eller fornemmelsen af stivhed lokalt i ryggen til voldsomme, jagende eller stikkende smerter. Symptomerne kan komme snigende langsomt eller opstå pludseligt i forbindelse med en “forkert” bevægelse, de kan også opstå uden nogen særlig udløsende årsag. Smerterne kan sidde lokalt i ryggen eller trække rundt i en eller begge sider af brystkassen som et bånd. Desuden kan smerterne sidde dybt i brystkassen, trække ud i en arm eller op på siden af halsen og minde meget om smerter fra hjertet (angina).

Ofte er årsagen, til den ubehagelige tilstand, at nogle af de små led, mellem hvirvlerne i rygsøjlen, som styrer ryggens små bevægelser, eller selve ribbensleddene er kommet ud i en yderstilling og udløst en lokal krampe (i og omkring leddene) som derved låser sig.

En ond cirkel kan hurtigt opstå, hvori leddene låser sig, musklerne spænder op for at begrænse skadens omfang, men kan lokalt føre til øget ledlåsning og derved øget smerte i det/de involverede led.

Kiropraktoren kan ved almindelig sygehistorie og en grundig fysisk undersøgelse udelukke mere alvorlige tilstande som årsag til smerterne. Derfor er det ofte hurtigt og nemt at berolige patienten om at smerterne er ude af proportioner med skaden.
Den akut opståede smerte i brystryggen kaldes ofte i folkemunde “et hekseskud” eller ”et hold i ryggen”. Lægens diagnose vil som regel lyde på "et facetledssyndrom". Kiropraktoren vil bruge diagnosen: biomekanisk dysfunktion, som betyder at et eller flere led, og omkringliggende strukturer som muskler, sener, nerver og bindevæv, har låst sig eller ikke fungerer optimalt sammen. Der er ikke tale om en egentlig skadestilstand.

Årsager låsninger /spændinger i brystryggen kan være mange – f.eks. psykologisk stress af enhver art, dårlige eller uhensigtsmæssige arbejdsstillinger over længere tid, en pludselig banal bevægelse, løft eller træk. Ofte opstår smerten ved en almindelig bevægelse som er blevet udført mange gange før og som ellers aldrig har givet anledning til problemer.

Det er vigtigt at forstå at det ikke var den enkelte bevægelse som var årsag til pludselig symptom debut – det var blot dråben som fik bægeret til at løbe over. Forinden har området været ”i dårlig funktion” – eller spændt, højst sandsynligt igennem længere tid.

Behandlingen ved kiropraktor er først og fremmest at afdramatisere problematikken for patienten, da smerterne kan være ganske betydelige og medføre en del bekymring, og tilskynde til bevægelse. Bevægelse udkonkurrerer den onde cirkel. Samtidig vil led frigørende manipulation, tryk og stræk på stramme muskler kunne genskabe normal funktion og stoppe den onde cirkel.

Brystrygsmerter er meget ubehagelige men sjældent farlige og ofte meget taknemmeligt/hurtigt behandlet ved kiropraktor.

Hvad kan du selv gøre hvis du pludseligt får hold i ryggen?

Is eller varme på aflåst/smerteplaget område.
Smertestillende håndkøbsmedicin (Ipren og/eller panodil).

Let bevægelse i den grad det er muligt.

En kombination af de tre ovenstående råd kan være god hjælp.


Kiropraktoren Hjerting v. Mette Amstrup
Havborgvej 8, Hjerting, 6710 Esbjerg V
Tlf. 31 31 68 78 | Telefontid man. - fre. 08.00 - 15.00