Hvor gør det ondt? » Nakkesmerter /Piskesmældsskade

Hovedpine
Svimmelhed
Skuldersmerter
Rygsmerter
Smerter i armen/tennisalbue/musearm
Hoftesmerter
Knæproblemer
Fod og ankelsmerter
Nakkesmerter/Piskesmældsskade
Brystsmerter
Smerter mellem skulderbladene
Discusprolabs
Lændesmerter
Iskias
Bækkensmerter
Sportsskader
Slidgigt
Graviditet
Børn og Spædbørn

Nakkens funktioner er meget komplicerede og spiller en central rolle i bevægeapparatet. Finmekanikken i nakken består af et intakt samspil mellem led, muskulatur og store dele af nervesystemet. Vi er derfor afhængige af nakkens finmekanik for at holde balancen, udføre præcise bevægelser og orientere os efter forskellige sanseindtryk.

Nakkesmerter inddeles i akutte og kroniske nakkesmerter. Akutte smerter er smerter, der er pludseligt opstået, og varigheden er under seks uger. Kroniske smerter er vedvarende og har varet i mere end tre måneder. Bemærk, at kroniske smerter dog godt kan ophøre, selvom de har varet længe.

Akut nakkesmerte

En akut nakkesmerte kan opstå som følge af en skade forårsaget af en ydre kraft eller ulykke. En typisk skademekanisme er piskesmæld efter f. eks. påkørsel, fald, idrætsskade eller slag mod hovedet.

Ved akut nakkehold er der ofte ingen påviselig ydre årsag eller skade. Ofte har nakkeholdet underliggende årsager, som har været tilstede i længere tid, men udløses så efter, at man f.eks. har siddet i fastlåst stilling eller har fået træk til nakken.

Man vågner en morgen,og pludselig er nakken låst. Man oplever, at nakken bliver tiltagendestiv og smertefuld. Smerten sidder ofte i et bestemt punkt i nakken. Det kan føles som om, at nakken bliver trukket skæv, og man må holde hovedet på skrå (torticolis). Smerten kan blive så intens, at man ikke kan bevæge sig. Man må bogstaveligt løfte hovedet med armene, når man skal op fra liggende stilling. De første to dage er oftest værst, hvorefter smerterne aftager. De fleste får det relativt hurtigt bedre, men hos nogle kan det tage mange uger, før nakken føles normal igen. Mange oplever, at smerter kommer igen efter en kort periode

Kroniske nakkesmerter

Hvis nakkesmerterne varer ved i over tre måneder mdr. kaldes smerterne for kroniske. Årsagerne til, at smerter bliver kroniske, er ofte komplekse. Mange bliver naturligvis bange for at bevæge nakken, hvis de har fået en nakkeskade eller ved vedvarende nakkesmerter. For at undgå smerter opfinder man unaturlige bevægemønstre, som efterhånden skaber en ond cirkel. Det er vigtigt at forsøge at holde sig i normal bevægelse. Nakkesmerterne kan føre til smerter mellem skulderbladene, som igen kan medføre smerter længere nede i rygsøjlen.
Spændingerne kan føre til udstrålende smerter, snurren og prikkende fornemmelser til armene og hænder. Forskellige symptomer som svimmelhed, hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær kan til sidst forekomme.

Når smerter bliver kroniske, kan symptombilledet blive så sammensat, at det er vanskeligere at bryde den onde cirkel. Derfor kontakt din kiropraktor hellere lidt for tidligt end for sent i forløbet. Så kan din kiropraktor hjælpe dig med at komme hurtigt tilbage i normal funktion og forebygge kroniske smerter. Husk at holde dig i bevægelse.

Piskesmæld

Piskesmæld (på engelsk : whiplash) betegner en traumemekanisme, hvorved især nakken og hovedet pludseligt udsættes for en voldsom fysisk påvirkning, som det ofte ses ved påkørsler bagfra eller ved et fald. Piskesmæld er fejlagtigt blevet brugt som en diagnose hvorimod det blot er en beskrivelse af, hvordan skaden er sket.

Nakken er sårbar over for pludselige ryk, fordi den er opbygget fleksibelt. Hvis hovedet presses voldsomt bagud eller fremad, kan led, ledbånd, muskler, nerver og knogler blive beskadigede. Når en bil rammes bagfra af en anden bil, vil passagerens hoved først blive kastet bagud og derefter ryge frem igen. Hele bevægelsen ligner et piskesmæld. Led, muskler og ledbånd er særligt udsatte for at blive skadet af det voldsomme ryk, hvis hovedet ikke gribes af en korrekt indstillet nakkestøtte.
Efter et piskesmæld opleves symptomer som nakkesmerter, hovedpine, arm og skuldersmerter, ryg- og lændesmerter, svimmelhed, træthed og koncentrationsbesvær.

Det er meget forskelligt, hvornår symptomerne begynder efter piskesmældet, men typisk er der svimmelhed og forvirring samme dag og nakkesmerter dagen efter. Efter en måneds tid er en del patienter næsten symptomfri, og langt de fleste er symptomfri efter tre til seks mdr. Desværre er der mange, der udvikler kroniske symptomer, som kan få vidtrækkende konsekvenser for dagligdag og arbejdsliv.

Derfor er det vigtigt, at du søger kiropraktor hurtigst muligt efter et piskesmældstraume, da det er essentielt, at du bliver undersøgt grundigt og får korrekt diagnose så tidligt som muligt. Således kan den rette behandling og vejledning igangsættes og derved opnås de bedste resultater og en hurtigere bedring.


Kiropraktoren Hjerting v. Mette Amstrup
Havborgvej 8, Hjerting, 6710 Esbjerg V
Tlf. 31 31 68 78 | Telefontid man. - fre. 08.00 - 15.00