Hovedpine Svimmelhed Skuldersmerter Rygsmerter Smerter i armen/tennisalbue/musearm Hoftesmerter Knæproblemer Fod og ankelsmerter Nakkesmerter/Piskesmældsskade Brystsmerter Smerter mellem skulderbladene Discusprolabs Lændesmerter Iskias Bækkensmerter Sportsskader Slidgigt Graviditet Børn og Spædbørn |
|
Smerter i bækkenet er ofte forbundet med graviditet, og tidligere var man også tilbøjelig til at kalde alle bækkensmerter hos gravide for bækkenløsning. Dette ved man i dag langtfra er tilfældet. Smerter i bækkenet kan opstå hos alle, og der kan være flere forskellige årsager hertil. Bækkenet består af tre knogler, der tilsammen danner en ring. I de tre steder, hvor knoglerne mødes, findes et led.
Det ene led findes fortil ved skambenet og kaldes symfysen. De to andre led sidder bagtil og kaldes sacroiliacaleddene.
Bækkenløsning
At bækkenleddene bliver løsere hos gravide kvinder er en naturlig del af graviditeten. Det skyldes en hormonel påvirkning, som forbereder bækkenet til at give sig så meget som muligt under fødslen. Hos nogle kvinder udvikler dette sig imidlertid til smerter og ustabilitet i bækkenet. Har man smerter i alle tre bækkenled, er der tale om bækkenløsning. Man ved ikke, hvorfor nogle kvinder udvikler bækkenløsning og andre ikke.
Bækkenløsning udvikler sig typisk midt i graviditeten. Ledsmerterne opstår i forbindelse med, at man ligger på ryggen, bøjer forover eller går. Der kan også være smerter i balderne eller ved skambenet.
Bækkenløsning er en alvorlig og smertefuld lidelse, men heldigvis bliver langt de fleste kvinder raske igen. Et halvt år efter fødslen vil smerterne være forsvundet hos cirka halvdelen af patienterne, og efter yderligere nogle måneder vil de fleste være symptomfrie.
Kun i få tilfælde forbliver smertetilstanden varig.
Ved bækkenløsning er det vigtigt, at man hele tiden bruger sin krop inden for smertegrænsen. Smerten skal bruges som en vejledning, så man ikke overbelaster bækkenet og påfører det varige skader. Din kiropraktor kan vejlede dig i både arbejds- og hvilestillinger, således at bækkenet belastes korrekt.
Det er vigtigt at finde ud af, om man har bækkenløsning eller ej. Det skyldes, at behandlingen af bækkenløsning og behandling af smerter i bækkenet pga. årsager som låsninger i bækken, hofte eller lændens led er diametralt modsat, hvor sidste nævnte skal opfordres til bevægelse og responderer godt på kiropraktisk behandling.
Smerter i bækkenleddet
Andre årsager til bækkensmerter kan være fejl- eller overbelastninger af de enkelte bækkenled i bækkenringen, Symptomerne kan være stikkende, sviende eller jagende smerter lokaliseret over et eller begge smilehuller i lænden, og eventuelt stråler det ned til ydersiden af knæet. Ofte udløses smerten pludseligt ved en enkelt bevægelse.
Smerter i bækkenleddet diagnosticeres ofte som et sacroiliacaleds-syndrom eller såkaldt låst bækkenled. Man ved ikke helt, hvad der udløser smerten, men daglig erfaring i klinikken har vist, at kiropraktiskmanipulation af leddet har en gavnlig effekt på smerte i samt funktionen af bækkenet.
Muskulatur og muskelsener i og omkring bækkenet bliver ofte udsat for overbelastninger pga. dårlige arbejdsstillinger, gentagne belastninger under sport og arbejde eller som følge af fejlstillinger i foden, anklen eller knæet. Hermed kan senebetændelser opstå, som kan være yderst funktionsindskrænkende, hvis ikke årsagen til belastningen bliver identificeret og udbedret.
Smerter og diffus ømhed i baldemuskulaturen pga. uvant arbejde, uhensigtsmæssige arbejdsstillinger eller psykiske påvirkninger er almindeligt forekommende. Man kan mærke fortykkelser i muskulaturen – både som kugler (myoser og triggerpunkter) og eventuelt som aflange og strengformede, ømme knuder som er for stramme muskel fibre.
Slimsæksbetændelser (bursiter)
I og omkring bækkenet findes mange slimsække (bursae), som har til formål at sørge for, at muskler og sener kan arbejde gnidningsfrit. Afhængig af hvor slimsækken er, vil forskellige belastninger som tryk, pres eller gnidning fra de omgivende muskler og strukturer kunne udløse smerter i slimsækken. Smerten kan være akut og ekstremt intens, ofte med forværring om natten, og når man er i hvile. Slimsæksbetændelser kan være plagsomme i flere uger, hvis ikke de behandles rigtigt.
Forsøg selv med is og smertestillende, og i nogle tilfælde må man forsøge med blokadeinjektion ved læge. Meget vigtigt er igen at identificere den smerteprovokerende årsag. Kiropraktoren vil behandle slimsæksbetændelser ved at forbedre funktion af led og muskulatur omkring slimsækken.
|
|
|