Hvor gør det ondt? » Iskias

Hovedpine
Svimmelhed
Skuldersmerter
Rygsmerter
Smerter i armen/tennisalbue/musearm
Hoftesmerter
Knæproblemer
Fod og ankelsmerter
Nakkesmerter/Piskesmældsskade
Brystsmerter
Smerter mellem skulderbladene
Discusprolabs
Lændesmerter
Iskias
Bækkensmerter
Sportsskader
Slidgigt
Graviditet
Børn og Spædbørn
Iskiasnerven, som er kroppens største og længste nerve, dannes af flere nerverødder, som træder ud igennem små huller mellem lændens ryghvirvler. Nerverødderne samles i bækkenet til en tommelfinger tyk nerve, som er iskiasnerven. Iskiasnerven starter altså i lænden og strækker sig til foden.

Irritation af iskiasnerven kan opstå på mange måder og mange forskellige steder. Hvis en nerverod irriteres i lænden, som følge af diskusprolaps eller forkalkninger (slidgigt) omkring ryggens led, vil smerten eller symptomerne ofte strække sig langs hele iskiasnervens forløb ned gennem benet. Dette kaldes en ægte iskiassmerte. Smerten er ofte intens og jagende og strækker sig længere ned i benet end knæniveau. Se under diskusprolaps.

Slidgigt i lænden, oftest hos mænd over 55 år, kan medføre forsnævringer af de huller, som nerverødderne træder ud igennem på deres vej ud igennem rygsøjlen. Symptomer er ofte snurrende eller prikkende fornemmelser, træthed eller lammelser i et eller begge ben. Smerterne beskrives ofte som en skarp, intens, og veldefineret smerte – nærmest som en elektrisk strøm eller som en elastik i benet er blevet for kort. Du kan opleve, at du bliver skæv i ryggen og bliver tvunget i en mere eller mindre foroverbøjet stilling. Symptomer forværres, når du bøjer bagover eller går op ad bakke for så at aftage igen kort efter, man har holdt hvil.

Iskiaslignende smerter

I de fleste tilfælde skyldes iskiaslignende smerter problemer i led og muskler i lænden eller bækkenet. På iskiasnervens vej ned gennem bækken, baglår og læg skal den passere gennem mange trange steder – bl.a. mellem muskler. Hvis den kommer i klemme eller bliver irriteret nogle af disse steder, opstår iskiaslignende smerter.
Eftersom iskiasnerven påvirker mange forskellige strukturer som muskler, sener, ledbånd, led, blodårer og hud kan symptomerne på iskias være meget forskellige. Problemer fra knæ, hofte, bækkenled, eller lænd giver ofte anledning til iskiaslignende smerter.

Iskias kan være meget plagsom, og sygemeldinger på grund af iskiassmerter er ikke usædvanlige. Symptomerne kan vare i mange måneder. De fleste får det godt inden for tre måneder. Omkring fem pct. af de med iskiassmerter, ender med at skulle opereres herfor.

Kiropraktorer har stor erfaring med at diagnosticere og behandle iskias og iskiaslignende smerter effektivt. Har du ondt i ryggen og smerter ned i benet, er det vigtigt at kontakte en kiropraktor tidligt i forløbet for at forkorte forløbet og hindre langvarige problemer og eventuel sygemelding.


Kiropraktoren Hjerting v. Mette Amstrup
Havborgvej 8, Hjerting, 6710 Esbjerg V
Tlf. 31 31 68 78 | Telefontid man. - fre. 08.00 - 15.00